Izrael ukazuje budoucnost (lehké) elektromobility

30.06.2014 00:00

Izrael, to je osmimilionový národ tvořený jak sekulárním, tak velmi religiózním obyvatelstvem. Všeobecná branná povinnost mužů i žen. Země s největším počtem start-up firem na světě na počet obyvatel. A také laboratoř elektrického pohonu. auto Izrael Better Place elektromobilita elektrokola

Zbytky stanice pro výměnu baterií elektromobilů společnosti Better Place v Izraeli. Dnes spíš "město duchů".
foto: Jakub Ditrich

V posledních několika letech mi známí říkali – musíš se podívat do Izraele, tam jezdí na elektrokole úplně každý. Po 15 letech, kdy jsem zde byl naposledy, jsem zemi takřka nepoznal. 

Tel-Aviv Jaffo je město plné mrakodrapů, letiště se čtyřnásobně rozrostlo a izraelský šekel je proti americkému dolaru výrazně silnější. Ale o čistý elektromobil na ulicích zatím nezavadíte… proč? 

Před čtyřmi lety se s velkou pompou a s 700 miliony dolarů rizikového kapitálu v zádech v Izraeli spustil projekt Better Place vizionáře Shaie Agassiho, který měl přinést revoluci v podobě pronájmu baterií za měsíční poplatek a jejich rychlé robotické výměny v síti výměnných stanic umístěných u dopravních uzlů. 

 

Jak dnes víme, myšlenka se neujala a peníze došly. Kdo ví, jestli byl problém v nutnosti speciálně upraveného auta, tedy jednoho modelu - Renault Fluence ZE původem z Turecka.

Více na hybrid.cz