Solární elektrické kolo Beast jde z Kanady do světa

30.05.2014 00:00

Kanadská firma Daymak představila terénní elektrické kolo Beast. Na první pohled zaujme svým tvarem připomínající koloběžku a kufříkovou baterií posetou solárními články.Elektromotorka Beast

Kanadské elektrické kolo Beast
foto: Daymak

Rám elektrického kola Beast je vyroben z lehkých hliníkových trubek. Na výšku měří 1,1 metrů, na délku 1,92 metrů. Elektrokolo je usazeno na terénních 8“ kolech (203 mm). 

Ač Beast připomíná koloběžku nebo snad skútr, spadá do kategorie elektrokol. V případě potřeby lze použít cyklistické šlapátka. Absence jakéhokoliv převodu a hmotnost 55 kg ale dokonale otestuje vaší sportovní kondici. 

Beast je však především elektrickým dopravním prostředkem. O pohon se stará 500W elektrický motor ukrytý v zadním kole. 

Výkon motoru není příliš velký. Na dravou jízdu do kopců v lese tak zapomeňte. Beast se cítí nejlépe na rovinatých polních cestách. 

Motor umožňuje jízdu maximální rychlostí 32 km/h. Rychlost je elektronicky omezená. Beast tak spadá do kategorie elektrických jízdních kol, na které nepotřebujte řidičské oprávnění. 

Technickou lahůdkou je odnímatelná boxová li-ion baterie o kapacitě 720 Wh pokrytá solárními články. Kapacita baterie umožňuje až 40 kilometrů dlouhou jízdu. 

Solární články jsou za 8 hodin na přímém slunci schopny poslat do baterie 180 Wh elektrické energie, což se rovná 10 km jízdy.

 

V odnímatelném solárním krytu baterie jsou navíc dva USB porty pro elektronické přístroje. Solární panel tak lze použít jako externí zdroj elektrické energie.

Více na hybrid.cz